2024-03-14
Ettertanken - uke 11

Lignelsen om den rike mannen og Lasarus


"Det var en rik mann som kledde seg i purpur og fineste lin og levde i fest og luksus dag etter dag. Men utenfor porten hans lå det en fattig mann som het Lasarus, full av verkende sår. Han ønsket bare å få mette seg med det som falt fra den rikes bord. Hundene kom til og med og slikket sårene hans.
Så døde den fattige, og englene bar ham til Abrahams fang. Den rike døde også og ble begravet. Da han slo øynene opp i dødsriket, der han var i pine, så han Abraham langt borte og Lasarus tett inntil ham. ‘Far Abraham’, ropte han, ‘ha barmhjertighet med meg og send Lasarus hit, så han kan dyppe fingertuppen i vann og svale tungen min. For jeg pines i denne flammen.’ Men Abraham svarte: ‘Husk, mitt barn, at du fikk alt det gode mens du levde, og Lasarus fikk det vonde. Nå trøstes han her, mens du er i pine. Dessuten er det lagt en dyp kløft mellom oss og dere, slik at de som vil komme herfra og over til dere, ikke skal kunne det, og ingen kan gå over fra dere til oss.’ Da sa den rike: ‘Så ber jeg deg, far, at du sender ham til mine fem brødre hjemme hos min far for å advare dem, så ikke de også skal komme til dette pinestedet.’ Men Abraham sa: ‘De har Moses og profetene, de får høre på dem.’ Han svarte: ‘Nei, far Abraham, men kommer det noen til dem fra de døde, vil de omvende seg.’ Abraham sa: ‘Hører de ikke på Moses og profetene, lar de seg heller ikke overbevise om noen står opp fra de døde.’»Den rike mannen er ikke navngitt, og det er veldig interessant. I den antikke verden var de rike og mektige de som fortjente å få navnene sine nevnt. De fattige og de marginaliserte sine navn var ubetydelige og ble aldri nevnt. En veldig interessant observasjon og en bakvendt måte å fortelle en historie på."
Lukas 16: 19-31 (B2011)

Dag etter dag går den rike mannen forbi Lasarus, på vei inn og ut av huset sitt. Den rike mannen er navnløs. Bare den fattige tiggeren nevnes ved navn. Helt motsatt av hva som var vanlig. Når Lasarus dør, blir han ført til «Abrahams fang». Når den rike mannen dør blir han ført til underverdenen til dødsriket. Du forventer at Gud vil velsignet de rike og mektige, og forbanne de som er fattige og håpløse. Men det er ikke slik Bibelen fremstiller denne situasjonen. Det er Lasarus som blir båret til paradiset og den rike mannen som er båret til et sted han er i pine.
Det er Bibelens revolusjonerende måte å snu opp ned på forventningene våre. Hvor mye bryr vi oss om de som er fattige? Kan vi navngi dem, eller er de for oss bare en navnløs masse lidende mennesker? Og er vi som tror på Jesus er vi forpliktet til å hjelpe disse og på hvilke måter?

Kontakt oss

Fredrikstad Baptistmenighet
Daniel Leegaardsgate 7
1607 Fredrikstad

post@fredbap.net

Orgnr: 871494592




Følg oss
Powered by Cornerstone