2021-02-17
Fastetiden 2021

Fastetiden begynner med askeonsdag og slutter på påskedag. Kirken har i århundrer brukt denne tiden til å reflektere over Jesu liv og forberede seg på hans død og oppstandelse. Her kommer noen enkle ting man kan lese og gjøre i denne tiden for å fokusere på Jesus.

Her finner du en Bibelleseplan for fastetiden 2021


Uke 1 - Guds nærvær

Fra distraksjon til tilstedeværelse

En måte å beskrive våre liv som etterfølgere av Jesus er å si at vi lever «et liv med Gud» Vi lever ikke våre liv her på jorden og håper at Gud ett stedt langt borte vil høre vår bønn og hjelpe oss nå og da. Isteden tror vi Gud er oss nær oss og med oss, aktivt i arbeid i våre liv og i vår verden. Jesus ble menneske og tok bolig iblant oss, sier Johannes 1, 14. Gud er med oss og vi er med han.

Praktisk

En ting du kan gjøre som hjelper deg å være bevisst på at Gud er deg nær, er å tenke på et bibelord som påminner deg om Guds kjærlighet og nærvær. feks Jesaja 43, 4 (... du er dyrebar i mine øyne, høyt aktet og jeg elsker deg") eller ett annet, skriv det ned eller pugg det utenat. Så legger du en ting (jeg bruker ett trehjerte, finn noe som passer for deg) legg det ett synlig sted eller i lommen på buksen din for å minne deg om dette ordet eller uttrykket. Så ofte du kjenner eller ser tingen så stopp og si det ordet eller uttrykket og reflekter litt over betydningen. Dette er en måte å minne deg om Guds nærvær og tilstedeværelse.

 

Uke 2 - Sabbat

Fra utslitt til hvile

Sabbat er et ord som alle som har lest litt i bibelen har støtt på og som man kanskje vet hva betyr. Sabbaten er i bibelskforstand et synonym for hvile. Sabbaten skal gi oss tilbake den ro og hvile som arbeidet og hverdagens mas tar fra oss. Hviledagen er selve høydepunktet i Guds aktivitet. For det er på den dagen all skaperkraft strømmer ut fra. Derfor skal ikke den sjuende dagen ses på som et sluttpunkt i en linje, men som selve kilden til all annen aktivitet fra Guds side. Hvilen er selve kilden der all annen aktivitet kommer fra. Det er snakk om en indre hvile, der mennesket har fred med Gud og dermed også fred med seg selv. Når jeg slipper taket i meg selv, får Gud ta over og det livet han gir flyter da frem i meg. Og i dette ligger hvilen. Men kunnskapen om ordet er ofte bare teori og ikke noe man lever ut i sitt daglige liv. Vi lever i en kultur av travelhet og hastverk. Hvile blir noen ganger sett på som latskap eller som en luksus man ikke kan unne seg. Dette strider mot hvordan Gud vil vi skal leve. Vi trenger hvile i livet vårt, og dette inkluderer god søvn og god plass til å hente seg inn igjen mens vi er våkne. Sabbat er en bibelsk rytme av ukentlig hvile som Gud modellerte og ba om oss å ta del i. Å hvile er å vise vår overgivelse til Guds kontroll. Vi stopper og hviler fordi Gud har kontrollen, ikke oss, og det er greit. Gud skapte jorden og menneskeheten og alle levende skapninger (1. Mosebok 1), og da han var ferdig, hvilte han (1. Mosebok 2: 2-3). Gud hvilte, og han inviterer oss til å hvile i han. Jesus sier: «Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile. Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er mild og ydmyk av hjertet, så skal dere finne hvile for deres sjel. For mitt åk er godt og min byrde lett.» Matteus 11, 28-30

Øvelse

Velg en dag denne uken eller deler av en dag og kryss den av i kalenderen din. En måte å se på sabbaten er at den handler om å hvile, leke og be. Merk starten og slutten av dagen med en enkel takkebønn til Gud. Gjør så det som gir deg hvile. Gå en tur, les en bok, finn deg et sted der du kan feste blikket på noe godt, trekk deg en god kopp te og sett deg å høre på favoritt musikken din, tilbring dagen med familien eller kanskje en samtale med en god venn, eller hva som helst gir deg fred og glede. Husk å smile og le og prise Gud i feiringen av dagen. Kjenn på at Gud smiler og fylles av kjærlighet når du nyter livet akkurat slik Gud hadde tenkt for deg.

 

 

Kontakt oss

Fredrikstad Baptistmenighet
Daniel Leegaardsgate 7
1607 Fredrikstad

413 64 670

post@fredbap.net
Følg oss
Powered by Cornerstone