2021-02-17
Fastetiden 2021

Fastetiden begynner med askeonsdag og slutter på påskedag. Kirken har i århundrer brukt denne tiden til å reflektere over Jesu liv og forberede seg på hans død og oppstandelse. Her kommer noen enkle ting man kan lese og gjøre i denne tiden for å fokusere på Jesus.

Her finner du en Bibelleseplan for fastetiden 2021


Uke 1 - Guds nærvær

Fra distraksjon til tilstedeværelse

En måte å beskrive våre liv som etterfølgere av Jesus er å si at vi lever «et liv med Gud» Vi lever ikke våre liv her på jorden og håper at Gud ett stedt langt borte vil høre vår bønn og hjelpe oss nå og da. Isteden tror vi Gud er oss nær oss og med oss, aktivt i arbeid i våre liv og i vår verden. Jesus ble menneske og tok bolig iblant oss, sier Johannes 1, 14. Gud er med oss og vi er med han.

Øvelse

En ting du kan gjøre som hjelper deg å være bevisst på at Gud er deg nær, er å tenke på et bibelord som påminner deg om Guds kjærlighet og nærvær. feks Jesaja 43, 4 (... du er dyrebar i mine øyne, høyt aktet og jeg elsker deg") eller ett annet, skriv det ned eller pugg det utenat. Så legger du en ting (jeg bruker ett trehjerte, finn noe som passer for deg) legg det ett synlig sted eller i lommen på buksen din for å minne deg om dette ordet eller uttrykket. Så ofte du kjenner eller ser tingen så stopp og si det ordet eller uttrykket og reflekter litt over betydningen. Dette er en måte å minne deg om Guds nærvær og tilstedeværelse.

 

Uke 2 - Sabbat

Fra utslitt til hvile

Sabbat er et ord som alle som har lest litt i bibelen har støtt på og som man kanskje vet hva betyr. Sabbaten er i bibelskforstand et synonym for hvile. Sabbaten skal gi oss tilbake den ro og hvile som arbeidet og hverdagens mas tar fra oss. Hviledagen er selve høydepunktet i Guds aktivitet. For det er på den dagen all skaperkraft strømmer ut fra. Derfor skal ikke den sjuende dagen ses på som et sluttpunkt i en linje, men som selve kilden til all annen aktivitet fra Guds side. Hvilen er selve kilden der all annen aktivitet kommer fra. Det er snakk om en indre hvile, der mennesket har fred med Gud og dermed også fred med seg selv. Når jeg slipper taket i meg selv, får Gud ta over og det livet han gir flyter da frem i meg. Og i dette ligger hvilen. Men kunnskapen om ordet er ofte bare teori og ikke noe man lever ut i sitt daglige liv. Vi lever i en kultur av travelhet og hastverk. Hvile blir noen ganger sett på som latskap eller som en luksus man ikke kan unne seg. Dette strider mot hvordan Gud vil vi skal leve. Vi trenger hvile i livet vårt, og dette inkluderer god søvn og god plass til å hente seg inn igjen mens vi er våkne. Sabbat er en bibelsk rytme av ukentlig hvile som Gud modellerte og ba om oss å ta del i. Å hvile er å vise vår overgivelse til Guds kontroll. Vi stopper og hviler fordi Gud har kontrollen, ikke oss, og det er greit. Gud skapte jorden og menneskeheten og alle levende skapninger (1. Mosebok 1), og da han var ferdig, hvilte han (1. Mosebok 2: 2-3). Gud hvilte, og han inviterer oss til å hvile i han. Jesus sier: «Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile. Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er mild og ydmyk av hjertet, så skal dere finne hvile for deres sjel. For mitt åk er godt og min byrde lett.» Matteus 11, 28-30

Øvelse

Velg en dag denne uken eller deler av en dag og kryss den av i kalenderen din. En måte å se på sabbaten er at den handler om å hvile, leke og be. Merk starten og slutten av dagen med en enkel takkebønn til Gud. Gjør så det som gir deg hvile. Gå en tur, les en bok, finn deg et sted der du kan feste blikket på noe godt, trekk deg en god kopp te og sett deg å høre på favoritt musikken din, tilbring dagen med familien eller kanskje en samtale med en god venn, eller hva som helst gir deg fred og glede. Husk å smile og le og prise Gud i feiringen av dagen. Kjenn på at Gud smiler og fylles av kjærlighet når du nyter livet akkurat slik Gud hadde tenkt for deg.

 

Uke 3 - Enkelhet

Fra stadig mer – til nok.

Annonser og reklame peprer oss ustanselig i alle kanaler med alle tingene vi må ha i livene våre for at livet skal være bra. Andre roper ut at veien til et lykkelig liv er å eie så få ting som mulig. Kristen enkelhet handler om en indre virkelighet som former våre ytre handlinger. Guds rike er i fokus, ikke våre ting. Matteus 6, 33 sier: «Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.» Et liv i enkelhet er å forstå at alt vi eier og kaller vårt er en gave fra Gud, og Gud har gitt det til oss for at vi skal forvalte det godt. Når vårt fokus dreier seg mot dette vil det også føre til hvordan vi bruker, kaster, deler og kjøper ting. Vi beveger oss fra stadig mer og mer i en evig runddans der det aldri blir nok til at vi har alt vi trenger i Gud.

Øvelse

Fokuser på Matteus 6, 33 og gå inn i uken med et ønske om å leve avhengig av Gud. Prøve deg på noen praktiske øvelser i å søke Guds rike først og at det andre kommer i tillegg. 

- Når du handler denne uken kjøp bare det du absolutt trenger.
- Si nei til å lese annonser eller å kikke på annonselenker i sosiale media.
- Rydd i ett skap hjemme og gå igjennom om det er noe du ikke trenger lenger og som du kan gi videre til andre som trenger det mer enn deg.
- Oppsøk en park, museum, biblioteket eller en tursti. Nyt disse offentlige områdene og vær bevist på at du ikke trenger å eie for å nyte. Husk at enkelhet er å gjenoppdage at Jorden og det som fyller den, hører HERREN til, verden og de som bor der, er hans. (Salme 24, 1)

 

Uke 4 - Tilgivelse

Fra å holde regnskap til å starte på nytt

Tilgivelse er sentral i hva Jesus lærte oss, men det er ikke alltid lett å leve med tilgivelse som sentralt i våre liv. Vi sliter først med å tilgi oss selv og akseptere den tilgivelse som Jesus overdådig har utøst over oss. Vi holder så lett på anger, skam og prøver å dekke over i stedet for å motta helbredelse. Mangelen på helt å ta imot Guds tilgivelse kan hindre oss i å tilgi andre. Vi holder så lett regnskap med den urett andre har gjort mot oss og søker ikke forsoning eller helbredelse. Å akseptere tilgivelse og tilgi andre er hva Jesus har lært oss og som vi gjennom hele livsreisen stadig må vende tilbake til. 

Øvelse

Meditere på dette verset: «Tilgi oss våre synder, for også vi tilgir hver den som står i skyld til oss. Og la oss ikke komme i fristelse.» Lukas 11: 4.
Les dette verset hver dag denne uken og mediter over det, ta imot og aksepter Guds tilgivelse i ditt liv. De store og de små tingene, det som nært i tid og det som er fjernt, la Guds tilgivelse og kjærlighet prege livet ditt. Prøv å skrive ned de tingene du kjenner Guds tilgivelse over. Gled deg, å feire friheten i å være tilgitt. Spør Gud hvem du trenger å tilgi. Når du vandrer med Gud, kan du være var og lyttende etter hvordan du trenger å handle. Gå gjerne sammen med noen du har tillit til slik at dere kan søke styrke, visdom og støtte hos hverandre.

 

Uke 5 - Å meditere på Guds ord

Fra å sammenligne seg med andre til å oppdage sin verdi

Vi er storforbrukere av kunnskap og underholdning. Mengden data, sosiale medier, bøker, artikler, TV-serier, You-Tube, filmer og podcaster til vår disposisjon er overveldende! Det er også med og påvirke oss og forme oss. Alt vi tar inn forårsaker en reaksjon i oss og er med og former vår sjel. Våre relasjoner og hva vi tar inn har dyp innvirkning på hvem vi er og på vår karakter. En gjennomsnittlig nordmann bruker ifølge SSB gjennomsnitt 5 timer på skjermbruk daglig. Over 90 prosent av alle norske 9-11 åringer har smarttelefon. Det er ikke uvanlig for en ungdomsskoleelev å sende 600 Snapchats på en dag. Alt etter hva vi tar inn så blir vår identitet og vårt selvbilde formet av dette, til det gode eller til det dårlige. 

Meditasjon over bibeltekster er en øvelse som hjelper oss inn i det rommet der vi blir formet av Guds ord. Vi hører Guds stemme som aldri er for travel eller sint, den river oss ikke ned, men bygger oss opp. Den er tålmodig, kjærlig, mild, veiledende og løfter oss opp. Vi blir dannet og påminnet om at vi er Guds barn, forløst, dypt elsket og skapt i Guds bilde. Å ta seg tid til å lese og reflektere over bibelens ord hjelper oss til å ha fortellingen om Guds kjærlighet som den sentrale historien i våre liv, og den hjelper oss til å forstå oss selv og verden rundt 

Øvelse

Les Johannes 15, 1-11 og reflekter over dette bibelavsnittet. Les teksten på ulike måter. Les hele, les deler, stopp der du finner noe som rører deg, som interesserer deg, som forundrer deg. Bare les og med en undring, en bønn, en forventning om at Gud er med når du leser. Hvilke ord eller uttrykk utmerker seg. Hva betyr det jeg leser om meg – om Gud? 

Til søndag er det Maria budskapsdag. Du kan også reflekter over teksten fra Lukas 1, 46-55. Søndagens preken tar utgangpunkt i denne teksten. Magnificat er det navn Marias lovsang i Lukas 1 har fått. Det er latin og betyr "å gjøre stor" Magnificat er hentet fra den første strofen i lovsangen til Maria: "Min sjel opphøyer Herren" Å gjøre noe/noen stor er å gi noe/noen i ditt liv en stor plass.  Dine tanker og handlinger trekker mot dette. Dine ønsker og behov blir formet rundt det. Din identitet blir bundet til det. Hva er det i ditt liv som du gjør stor, magificat? Reflekter over det når du leser Marias lovsang.

 

Uke 6 – Stillhet for å høre Gud.

Fra støy til stillhet

Jesus sto ofte tidlig opp og søkte ensomhet og stillhet i bønn til sin himmelske Far. (Markus 1, 35) Han oppsøkte et rom der han kunne være stille og fokusert, tilbaketrukket fra all denne verdens hastverk. Et sted der bare hans Fars stemme var hørbar. Ved å la disiplene gripe han på fersk gjerning i slike øyeblikk, modellerte han også for oss viktigheten av å søke etter intimitet med den treenige Gud. For oss er det mange stemmer som vil vi skal lytte, som vil ha vår oppmerksomhet, som distraherer oss. Mange av disse stemmene er gode, men om de blir de viktigste stemmene i våre liv står vi i fare for å ubemerket bevege oss bort fra Gud og hans røst inn i våre liv. Akkurat som i alle forhold, må vi bevist gi plass og oppsøke det rom der Guds stemme er hørbar. Et rom der vi kan være alene og uhindret sammen med vår himmelske Far. Et sted, et rom der vi kan bli elsket og elske, bli påminnet om hvem vi er, høre Guds stille stemme som veileder og former oss. Et sted der Guds stemme overdøver alle andre stemmer. Vi lengter etter det.

Øvelse
Skap deg tid og rom denne uken til det å være alene i stillhet. Er du ikke vant til det så kan du starte med små steg. Kanskje bare 10-15 minutter. Hensikten med stillheten i ensomhet er å være med Gud og la deg begeistre over Guds glede over deg. Ditt mål er ikke til å få noen svar om noe eller å høre noe dypsindig. Det kan selvfølgelig skje, men lengselen er fortrolighet med Gud. Finn deg et sted der du trives godt, gå en tur, sett deg ut i vårsola eller sitt i ditt favorittrom eller din godstol. Dette vil være forskjellig fra person til person og det er helt greit. Ta bort det som kan distrahere deg. Legg vekk mobilen, pc og tv. Ha en enkel setning som du kan bruke om dine tanker stikker av gårde. Denne setningen vil bringe deg tilbake til bevisstheten om Guds nærvær. Setningen kan for eksempel være: «Gud elsker meg» eller «Gode Gud, vær meg nær og led meg» eller «Herre Jesus Kristus, du står her foran meg, du omgir meg på alle sider og du elsker meg». Nyt tiden i dette rommet, fryd deg og la deg forundre av Gud som er deg nær og husk at Gud fryder seg i ditt nærvær.

Det kan være godt å starte stunden med disse ordene:

«Først må hele du bli stille, slik at du kan lytte til ordene.
Så må tungen din bli stille, slik at du kan lytte til tankene dine.
Så må tankene bli stille, slik at du kan lytte til hjerteslagene.
Så må hjertet bli stille, slik at du kan lytte til din ånd.
Så må din ånd bli stille, slik at du kan lytte til Guds Ånd.
For slik - i stillheten – forlater du de mange for å være med Den ene.»

 

Uke 7 – Fest og glede

Fra angst og frykt til glede
Gjennom hele Bibelen så ser vi at Gud ber oss om å huske. Regnbuen på himmelen, høytidene som feires, Bibelens eget ord, gitt oss for å huske historien om Guds frelse. Nattverden som Jesus ber oss feire for å minnes Han. Vi bes huske Guds trofasthet og kjærlighet. Jesus vil at hans disipler i tiden frem til hans død skal huske alt de er og har i han. Hans kjærlighet, hva han lærte, hans helbredelse, medfølelse, barmhjertighet, nåde og kraft. Og oppstandelsens budskap er å huske hva Jesus har gjort og hva han vil gjøre for deg. Han e livet du ikke kunne leve, et liv i fullkommenhet. Han døde døden du ikke kunne dø, døden som tok på seg selv all verdens synd, også din. Han overvant døden og oppstod til livet slik at vi kan leve i dag og for alltid, i en tett relasjon til Gud, ved hans veldige kraft. 

Parafraseoversettelse av Romerne 8, 9-11.
«Om Gud selv har tatt bolig i deg, da er du en del av Hans rike og dine tanke og vilje er overgitt til Han. De som ikke har tatt imot denne usynlige, men på samme tid tydelige Gud, Kristi Ånd, vil ikke vite hva vi snakker om. Men for deg som Han har tatt bolig i - selv om du fremdeles opplever syndens begrensninger - opplever du selve livet på Guds vilkår. Det er fornuftig, ikke sant, at hvis den levende og nærværende Gud som oppreiste Jesus fra de døde, flytter inn i livet ditt, vil Han gjøre det samme i deg som Han gjorde i Jesus. Når Gud lever i deg (og det gjør Han, så sikkert som Han gjorde i Jesus), blir du utfridd fra døden. Med Hans Ånd som bor i deg, vil gjøre din dødelige kropp like levende som Kristus!»

Å være Guds folk er å være mennesker som husker Guds trofasthet og lar den bringe håp og glede inn i hverdagen, også når livet er utfordrende.  Vi vet at Jesus oppstod, og at han vil komme tilbake å bringe full forløsning, gjenopprettelse og fornyelse. La oss øve oss i å ta seieren og gleden på forskudd!

Øvelse
Vi er førstepåskedags mennesker i en langfredags verden. Livet kan være vanskelig og utfordrende, men på grunn av Jesu oppstandelse har vi gleden og håpet plantet i våre hjerter. Vi kan juble og glede oss hver dag! Vi må øve oss på å feire, feire livet og gleden. Når du spiser ett godt måltid mat gled deg da over de gode smakene. Når du lytter til musikk som rører deg, la deg bevege. Når du opplever kunst la deg begeistre. Når du hører eller ser noe som er morsomt, le godt og hjertelig. Del gode opplevelser, gode historier, gode minner med mennesker rundt deg. Lytt oppmerksomt når andre deler noe som er viktig for dem, bekrefte dem med ord, smil og deltakelse. Feire kreativitet og god livsutfoldelse.

 

Kontakt oss

Fredrikstad Baptistmenighet
Daniel Leegaardsgate 7
1607 Fredrikstad

post@fredbap.net

Orgnr: 871494592




Følg oss
Powered by Cornerstone