Verd og lese

Ettertanken uke 20

 

Hva gjør du når du møter på Sjimi?

 

«Og David gikk med sine menn på veien, og Sjimi fulgte ham oppe langs fjellsiden, og han gikk og forbannet og kastet stein og slengte skitt inn fra siden.» (B2023 Pollestad)

 

Vi møter kong David i en veldig utfordrende og vanskelig tid for han. Opprør hadde ødelagt familien hans, og Absalom, hans egen sønn hadde ledet en stor del av folket bort fra David og forsøkt å drepe ham. David kunne ha blitt igjen i Jerusalem og kjempet og sannsynligvis vunnet, men i stedet valgte han å dra vekk for å unngå smerten, tapene og hjertesorgen som kampen ville ha forårsaket. Når David med sin hær flykter vekk fra Jerusalem møter de på en etterkommer av kong Saul, Sjimi. Han var sjalu og hevnsyk etter at David hadde overtatt kongetronen etter Saul. Sjimi gir seg til å forbanne David og skjelle og smelle og kaste stein og jord mot kongen. Han følger etter David og går der på siden opp langs fjellsiden og slenger skitt inn fra siden. 

Davids nevø Abisjai tilbyr å drepe Sjimi. Men i stedet for å tillate at Sjimi ble henrettet, holder David seg rolig og svarer på en fantastisk måte. Han sier bare: «La ham være i fred. Kanskje Herren har fortalt ham å gjøre dette. Kanskje han har rett! Hvis han har det, så la det være slik. Men hvis han tar feil, vil Herren ordne opp i det på i sin tid og på sin måte.» Å tenke slik når man er langt nede krever nåde, kjærlighet og barmhjertighet. David er i et av de vanskeligste periodene i sitt liv, men klarer likevel å gjøre rett. Det lærer oss også noen leksjoner.

Alle vil møte en Sjimi i livet. Deres eneste hensikt er å skape problemer og kaste skitt inn fra siden. De er raske til å gå til angrep på noen som er nede. Hva skal vi gjøre når vi blir angrepet? Skal vi ta igjen? Skal vi kreve vår rett, og slå tilbake? Når noen skader oss, vil vi skade dem tilbake dobbelt så ille som de skadet oss. Er ikke det hva vi skal gjøre? Nei, vi skal gjøre akkurat det David gjorde, trekk oss unna. David var villig til å forlate Jerusalem i stedet for å se byen bli ødelagt. Trekk deg vekk fra Sjimiene i ditt liv. Ikke la all skitten som kastes rekke frem til deg. Den som sloss med feieren, blir bare skitten. Unngå krangler, endeløse diskusjoner og skittkasting.  Paulus oppmuntrer oss til følgende i møte med livets Sjimier: «Når vi blir utskjelt, velsigner vi. Når vi blir forfulgt, holder vi ut.» 1. Kor 4, 12b. Gjør som David og legg saken i Herrens hender. Han vet hva som ble sagt og gjort. Han kjenner motivet bak angrepet. Han vet hvordan han skal avgjøre saken hvis det trengs. David prøvde fornærmelsene til å høre om det var noe i dem, noe som var sant, noe han burde ta til seg. Når det ikke var det så gikk han videre og overlot dommen til Gud. Gjør vi ikke det, vil det sårede utvikle seg til noe verre og langt farligere. Hvis vi ikke er flittige med å håndtere disse sakene på riktig måte, vil fornærmelsen vokse til bitterhet. Derfra er det bare et kort skritt til hat. Hatet vil føre til bitterhet; og bitterheten vil finne en måte å søke hevn på. Det er klokt å lære å legge våre sår i Herrens hender og gå videre fra dem. Han kan håndtere saken langt bedre enn vi kan!

Til slutt lærer vi fra David at livets Sjimier kan kaste steiner og skitt inn fra siden, men de kan ikke stoppe oss på vår reise. Noen ganger er det best å unngå å svare på usaklige angrep. Velg når det er verdt å ta det videre. David gikk bare videre og ignorerte Sjimi. Gå videre, hold hodet høyt og la Gud håndtere alle livets Sjimier.

 

 

Kontakt oss

Fredrikstad Baptistmenighet
Daniel Leegaardsgate 7
1607 Fredrikstad

post@fredbap.net

Orgnr: 871494592
Følg oss
Powered by Cornerstone